måndag 8 september 2008

Bättre sent än aldrig (s)

Svd skriver "S vill skärpa kraven på sjuka." Socialdemokraternas Ylva Johansson säger att deras systemlösningar inte alltid har fungerat. Välkommet att socialdemokraterna nu tycks inse att vi från Allianspartierna haft rätt. Synd bara att så många människor hunnit bli drabbade av den förra regeringens oförmåga att ta tag i problemen. Redan under förra mandatperioden visade undersökningar att 60 % av de långtidssjukskrivna och/eller förtidspensionerade ville jobba. Men eftersom arbetsförmedlingen inte var intresserad av att hjälpa dem tillbaka så gick tiden och en eventuell återgång i arbete blev allt svårare. Den socialdemokratiska politiken innebar också att jobben bara blev färre och färre. Nu har fler kommit i arbete även av dem som har någon form av arbetshinder.
Sjukförsäkringens regler om att det är arbetsförmågan som avgör huruvida en person behöver vara sjukskriven eller inte, tillämpas numera. Dessa regler har alltid gällt. Men under ett antal år från mitten av 90-talet tillämpades de inte av alla Försäkringskassor. Detta med s-regeringens goda minne. Resultatet blev att många passiviserades i långa sjukskrivningar, som ofta utmynnade i förtidspensionering.
Nu kommer vi att få höra många bortförklaringar från ledande socialdemokrater, som inte vill kännas vid att de nya insikterna inte är helt olika Allliansens. Men fakta kvarstår. Socialdemokraterna har vaknat upp!

Inga kommentarer: