torsdag 5 november 2009

Tänkvärt och välformulerat om skolan

Mycket har skrivits om skolan, dess problem och olika förslag till förändringar. Det handlar om lärarkompetens, lärarlöner, statlig finansiering för att få en likvärdig skola över landet mm, mm. Senast igår bidrog Svenskt Näringsliv till debatten med "Den orättvisa skolan", där man påstod att det varken behövs fler lärare eller mer pengar. Smartare upplägg och ett bättre ledarskap är svaret på dagens problem. Själv bloggade (30/10-09) jag om den pågående skoldebatten.

Idag i Svd skriver läraren Helena von Schantz att "Eldsjälarna jagas bort från skolan". Artikeln kan rekommenderas för läsning och eftertanke. Inte minst bör SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) läsa artikeln både en och två gånger. Utöver det tänkvärda innehållet så är Helenas formuleringar oerhört välformulerade. Jag ser på kommentarerna att många känner igen sig.

Skoldebatten lär fortsätta, vilket behövs. Under nuvarande regering med utbildningsminister Jan Björklund (FP) i spetsen har många beslut tagits, som kommer att vända utvecklingen mot det bättre. En viktig del i denna förändring återstår dock, nämligen frågan om en likvärdig skola över landet. Jag är övertygad om att en statlig finansiering är nödvändig för att uppnå likvärdigheten.

Efter Folkpartiets landsmöte om några veckor hoppas jag att Jan Björklund med partiets stöd i ryggen kan nå framgång i förhandlingar med övriga partier om även den delen av skolpolitiken.

Inga kommentarer: