onsdag 2 december 2009

Dörrknackande valarbetare och info från Expo

"Väljare vill inte ha partier på besök" skriver DN idag (länk saknas tyvärr). Tidningen har låtit Synovate fråga 1016 personer vad de anser om att partierna ringer hem, knackar på dörren, skickar information respektive sänder reklam i TV4. 11 % är positiva till att bli uppringda, 9 % till att valarbetare knackar på meda 61 % gillar att få material hem i brevlådan och slutligen 49 % som gärna ser partireklam på TV.

Visst kan man dra slutsatsen att väljarna inte vill ha partibesök. Men resultatet kan också spegla en ovana vid den formen av valkampanj. I Linköping knackade vi folkpartister dörr i samband med vårens EU-val. Vi mötte i stort sett bara positiva reaktioner som "kommer ni ut hit" och liknande, när vi dök upp i sommarkvällen i villakvarteren. Däremot var det inte särskilt många som ville prata politik. Men man tog gärna emot material. Och de som hade tid att prata hade ofta frågor kring kandidaterna. Jag ser det som positivt att personvalet fått genomslag. Jag hoppas att det blir så också i höstens val både till riksdag, kommun och landsting.

Nu kan man säga att eftersom så många känner sig oinformerade inför EU-valen, så tog de tacksamt emot alla former av information. Det är möjligt. Behovet av information bör dock vara stor också i övriga val.

Folkpartiet i Linköping planerar i alla fall för fortsatt dörrknackande. Naturligtvis kombinerat med utlägg/utskick i brevlådor och kanske också TV-reklam i lokala media. Det sistnämnda är tyvärr ganska dyrt. En billig information är att vara på torget på lördagar, när folk är ute och handlar. Under många år har Folkpartiet i Linköping varit på Lilla Torget sista lördagen i varje månad även mellan valen. Vi bjuder på kaffe, erbjuder Linköpingsborna att svara på en aktuell (helst lokal) fråga och lämnar ut material till dem som vill ha.

Möjligheten att lämna synpunkter på ett antal politiska frågor finns nu även på partiets lokala hemsida.


Så till en annan resultatredovisning. Betydligt obehagligare fakta men oerhört viktiga att känna till. EXPO redovisar i sin årsrapport "Svensk vit makt 2008" att rörelsen ökar sin verksamhet över landet och att organisationerna blir fler. Via Internet sker en betydande ökning. Även DN och Corren skriver om rapporten. I Östergötland redovisas 144 aktiviteter under 2008.

Undersökningar av detta slag har inte skett tidigare, varför exakta jämförelser i statistik inte kan göras. Men Expo bedömer ändå med sin övriga kunskap och erfarenhet att vit makt-relaterade aktiviteter har ökat under senare tid.

Det känns riktigt obehagligt att detta sker. Men desto angelägnare att vi var och en ökar vår kunskap om företeelsen för att kunna motverka dess utbredning.

Inga kommentarer: