fredag 4 december 2009

Tusen Tack till volontärer

På lördag firas Internationella FrivilligDagen. I Linköping firade vi redan igår av praktiska skäl. Sedan några år tillbaka arrangeras ett TusenTack till volontärer. Bakom arrangemanget står ResursBanken, som är en föreningsdriven frivilligcentral och ett antal sponsorer inkl kommunen. Sponsorerna är främst företag och större föreningar, som anlitar volontärer.

Jag hade för andra året i rad äran att framföra kommunens tack till alla, både närvarande och icke närvarande, som gjort stora insatser under året. Jag refererade till en undersökning, som visar att frivilliginsatser i Sverige idag beräknas motsvara 400 000 (!) heltids årsarbeten. Då är också styrelsearbete i alla föreningar inräknat - en nog så viktig insats. En statistisk omräkning till Linköping skulle betyda att 6 000 heltidsjobb utförs. Det är ju helt fantastiskt.

Det är intressant att frivilligarbetet uppvärderats och accepterat igen efter åratal av tillbakahållande framförallt från fackligt håll. Idag accepteras till och med RödaKorsets sjukhusvärdar, vilket har tagit lång tid att uppnå.

Begreppet "volontär" används alltmer också i Sverige som synonym till frivilligarbetare. Kanske är det en frukt av den ökande internationaliseringen. I flera andra länder är volontärer en del av arbetskraften t ex inom vård och omsorg. Volontärer i svensk äldreomsorg bidrar med, vad man brukar kalla, "grädden på moset" d v s förgyller vardagen när personal inte hinner med.

I veckan överlämnade integrationsminister Nyamko Sabuni en proposition till riksdagen som handlar om en politik för det civila samhället. Avsikten är att öka samverkan mellan politik och föreningsliv och också att stimulera forskning på området.

Inga kommentarer: