fredag 18 december 2009

Uppmärksamma missbrukande kvinnors utsatthet

För några dagar sedan bloggade jag om hur våldsutsatta missbrukande kvinnor är. I det inlägget lovade jag att initiera en informationsdag i kommunfullmäktige kring detta tema. Idag har jag skickat följande till fullmäktiges presidium och hoppas på en positiv reaktion så snart som möjligt.

Nuvarande regering har i en handlingsplan uppmärksammat mäns våld mot kvinnor och även anslagit medel för att öka skydd och stöd till de utsatta kvinnorna. I Linköping bedrivs ett arbete i samverkan med ett stort antal aktörer bland annat inom ramen för Kvinnofrid.
En särskilt utsatt grupp kvinnor är de som missbrukar och utsätts för våld. Enligt studien ”Mobilisering mot narkotika” har 97 % av de missbrukande kvinnorna utsatts för våld i nära relationer. Att våldsutsattheten är omfattande också i Linköping bekräftas bl a av Stadsmissionen, som har stor erfarenhet av att arbeta med de berörda kvinnorna.

I dagarna öppnar Stadsmissionen på uppdrag av omsorgsnämnden och med ekonomiskt stöd av statliga medel via Länsstyrelsen ett akutboende med 3 platser. Behovet är dock större än så. Utöver akutboende finns även behov av ett permanent boende enbart för kvinnor tillsammans med andra sociala insatser.

Kommunfullmäktige har vid några tillfällen under 2009 genomfört sammanträden med olika teman för att bredda och fördjupa kunskaper hos förtroendevalda. Ett sådant var ”Mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning”.

För att uppmärksamma och belysa det arbete som görs kring våldsutsatta kvinnor i Linköping och samtidigt fördjupa kunskaperna kring den speciella utsatthet, som drabbar missbrukande kvinnor, föreslår jag att kommunfullmäktige genomför ett sammanträde under 2010 på temat ”Våldsutsatta kvinnors situation”.

Inga kommentarer: