måndag 18 januari 2010

Höjda läkemedelspriser

Flera media skriver idag om att läkemedelsföretagen höjt priserna på de receptfria läkemedlen samtidigt som avregleringen infördes. Exempel på receptfria läkemedel, som blivit avsevärt mycket dyrare är olika huvudvärkspreparat, tabletter för att lindra hosta vid förkylningar och liknande.

Jag blir så besviken på näringsliv och industri, när jag läser sådant. Svenskar är tveksamma, ja till och med motståndare i vissa fall, till att staten släpper sitt monopol på olika områden. Vi som tror på att marknadsekonomi och sund konkurrens gynnar oss konsumenter får ofta argumentera för döva öron. Skälet till att folk är skeptiska är att de saknar tillit till företag och företagare. Man kan vara hur kritisk som helst till det offentliga men i slutändan känns det ändå tryggast för väldigt många.

Då underlättar inte ett sådant här agerande från näringens sida att ändra attityder. Så klart man säger till sitt försvar, att prishöjningarna inte har någon koppling till att marknaden avreglerades. Men hur trovärdigt är det, när prishöjningar och avreglering sammanfaller i tid? För pensionären, som redan är missnöjd med sin ekonomiska utveckling och ska köpa en ask Alvedon och ser att hon/han bara får tjugo tabletter för nästan samma pris som tidigare trettio, blir självklart också missnöjd med beslutet om avreglering. Hon/Han ser bara försämringar för sin egen del.

Avsikten med avregleringen av Apoteken är att skapa ökad tillgänglighet, bättre service och förutsättningar för konkurrens. En konkurrens som, om den är sund, rimligen bör leda till sänkta priser i stället för höjda.

Artiklar om prishöjningar: Svd, DN

Inga kommentarer: