måndag 11 januari 2010

Tomma tunnor skramla mest = Mona Sahlin på GP

I dagens GP beskriver Mona Sahlin allt vad socialdemokraterna påstår sig vilja göra för att åstadkomma fler jobb om de får väljarnas förtroende efter höstens val. Men vilken trovärdighet har hon och partiet med sina löften? De satt vid makten tolv år i streck och hur såg det ut i Sverige efter dessa år? Hög arbetslöshet, över en halv miljon människor ofrivilligt förtidspensionerade varav många unga, som efter en första sjukskrivningsperiod rekommenderades att träda ut ur arbetslivet, ett stort antal unga som lämnade skolan utan fullständiga betyg och därmed missade möjligheten till en fot in på arbetsmarknaden. Det var facit av tolv år med s-regering på jobbområdet.

Alliansens jobbsatsningar har givit resultat men på grund av finanskrisen så är arbetslöheten åter på en hög nivå. Något som Sverige inte är ensamt om. Att vi har en hög ungdomsarbetslöshet hänger bland annat ihop med att så många har en undermålig skolgång. För även om Alliansregeringen med Jan Björklund (FP) som utbildningsminister har förändrat skolan till den kunskapsskola, som Sverige behöver, så dröjer det åtskilliga år att få genomslag i form av resultat. Under ytterligare ett flertal år framöver kommer elever, som inte fått rätt stöd från början av sin skolgång, att lämna skolan dåligt rustade för arbetslivet.

Mona Sahlin skriver i artikeln, att utbildning är det mest effektiva sättet att långsiktigt höja sysselsättningen. Ja, precis Mona, så är det. Men den utbildningen måste människor få med sig redan från grunden. Vuxenutbildningen ska användas för att ge människor en chans att få ett nytt jobb genom att uppdatera kunskaper eller att skaffa sig nya. Att först acceptera att ett stort antal ungdomar inte får chansen redan i ungdomsskolan och sedan lappa och laga genom vuxenutbildningen något år efter avslutad ungdomsskola är inte vare sig mänskligt eller ekonomiskt särskilt klokt.

Arbetsförmedlingen ska bli en Kompetensförmedling, enligt Sahlin. Att arbetsförmedlingen inte fungerat till vad namnet säger att den ska vara har varit känt i årtionden. Men några förändringar gjorde inte s-regeringen under sin tolvåriga regeringstid. Jag är inte helt nöjd med Alliansens något begränsade förändringar heller. Men effektiviteten är i alla fall bättre nu än på många, många år.

Inga kommentarer: